Stichting BeeldBepalend Online Magazine

Columns

Het begrip ‘BeeldBepalend’

Gepubliceerd op door in

w6vf_j5 “Toen wij als stichting ruim een week geleden op de Noorderzondag stonden, kregen wij van verschillende mensen dezelfde vraag. ‘Wat betekent ‘beeldbepalend’ eigenlijk? Die vraag werd mij laatst ook op een verjaardagsfeestje gesteld.

Interessant is dat het begrip ‘beeldbepalend’ niet in het woordenboek wordt gedefinieerd. Alhoewel: ik baseer deze constatering op het werpen van een blik in ‘Van Dale handwoordenboek’ van zeventien jaar oud. Via Google word ik iets wijzer. Het blijkt dat de term ‘beeldbepalend’ veel in de context van ruimtelijke ordening wordt gebruikt. Panden worden in dit verband ‘beeldbepalend’ genoemd, als deze ‘de landschappelijke kwaliteit, specificiteit en herkenbaarheid van hun omgeving verhogen’.

Wat ik uit deze definitie kan afleiden, is dat beeldbepalende panden door hun gevel of dakvlak, de mensen bijblijven. Onze stichting beperkt zich niet tot beeldbepalende architectuur. Daarom zou ik dit begrip naar een bredere maatschappelijke context moeten vertalen.

Toen ik de vraag over de naam van onze stichting op mij afgevuurd kreeg, kwam ik met de volgende antwoorden aanzetten. ‘Een project is beeldbepalend als het aanzet tot meningsvorming en kritisch nadenken.’ Of: ‘beeldbepalend betekent dat een project aanzet tot reflectie op en bewustwording van verschillende aspecten van eigen of andermans cultuur.’ Sommige mensen vonden dit toch wel erg groots klinken en keken mij bedenkelijk aan. Oké, misschien gelden deze uitspraken niet voor alle beeldbepalende zaken op onze aarde.

Hoe langer ik erover nadenk, hoe beter ik de definitie van ‘beeldbepalend’ uit de ruimtelijke ordening bij onze stichting vind passen: iets is beeldbepalend als het je bijblijft. Doordat het beklijft, bepaalt het een – groot of klein – deel van jouw beeld van de wereld.”