Stichting BeeldBepalend Online Magazine

Projecten

Lili Green: danspionier met een eigenzinnige visie

Op 10 juni 2014 hield Inge de Bruine, choreograaf van Bries, een lezing over Lili Green. Negentig jaar geleden gaf Green met haar ballet een optreden op landgoed De Braak. De beschrijving van haar biografie werd begeleid met fragmenten uit de documentaire De Vergeten Danspionier van Yoka van Brummelen.

Lili Green. Foto: Henri Berssenbrugge, 1924. Collectie TIN.

Lili Green. Foto: Henri Berssenbrugge, 1924. Collectie TIN.

Lili Green (1885 – 1977) groeide op in Suriname op een cacaoplantage. Toen ze veertien was, verhuisde het gezin naar Nederland. Green ging naar het conservatorium om piano te studeren. In 1905 zag zij een optreden van Isadora Duncan die op blote voeten danste, met natuurlijke bewegingen in plaats van strakke balletpassen. Deze ‘vrije dans’ bracht Green zeer in vervoering en vanaf dat moment wilde ze danseres worden.

In Londen nam Green lessen en had ze succesvolle optredens onder een Russische artiestennaam. Hier leerde ze Margaret Walker kennen die haar danspartner en geliefde werd; samen gingen ze in Europa op tournee. In Den Haag werd door Green een school geopend. In 1924 werd in Groningen het 62e lustrum van de universiteit gevierd met een openluchtspel, waarin Green en Walker meedansten. Op de laatste dag van het lustrum gaven ze met hun eigen leerlingen een dansvoorstelling op een vlonder in de vijver van De Braak.

Lili Green was een danseres met kennis van literatuur, filosofie en kunst, wat destijds ongebruikelijk was. Kenmerkend voor haar stijl waren haar vele armgebaren om vanuit de ziel uitdrukking te geven aan de verschillende emoties. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van moderne dans. Met haar ideeën en methodiek was zij haar tijd ver vooruit.

Onderwerp , ,