Stichting BeeldBepalend Online Magazine

Projecten

Marloes, presentatrice van De Achtertuin van Groningen

Hoe is het nou met…
Marloes, presentatrice van De Achtertuin van Groningen?

Is jouw blik op de natuur veranderd nu je De Achtertuin van Groningen hebt bezocht?

“Een natuurmens was ik niet toen ik aan dit programma begon. Ik zou mezelf eerder als ‘het stadse meisje’ omschrijven, ondanks mijn bachelor in de biologie! Ik loop ook altijd op hakken, zwaar onhandig in het bos! Ik heb gemerkt dat de natuur heel rustgevend kan zijn, vooral tijdens de nacht die ik in het Diakonessehuisje doorbracht. Toch is er de hele tijd van alles gaande: alles om je heen beweegt, wroet en maakt geluid. Ik wist al dat de natuur heel mooi kan zijn, maar ik heb nooit de tijd genomen om de natuur op te zoeken. De serie heeft mij laten zien hoe makkelijk het is om even weg te zijn van alles en dat je gewoon kunt genieten van de omgeving om je heen.”

Je won ook een Olon Award. Hoe kijk je op dit evenement terug?

971092_4377688138962_1307523052_n “Dit klinkt cliché, maar ik had het echt niet verwacht! Ik zat gewoon in het publiek met mijn kauwgom in mijn mond en dacht: no way dat ik naar voren word geroepen. Door een zware verkoudheid was mijn stem verdwenen. Ik schrok me kapot toen mijn naam in beeld kwam, zocht snel naar een zakdoek om mijn kauwgom weg te werken en hoopte dat ik niet zoveel hoefde te zeggen.”

“Natuurlijk was het supertof om die award te winnen! De jury bestond uit bekende Nederlanders die ontzettend goed zijn in hun vak, zoals Jeroen Overbeek, presentator van het NOS Journaal. Ik vond het een opsteker dat deze mensen heel serieus naar de serie hadden gekeken en mij opbouwende kritiek konden geven.”

Waar ben je nu mee bezig?

“Ik ben nu vooral hard aan het werk op de redactie van wetenschapsprogramma Hoe?Zo! Radio, dat overigens in 2014 De Kennis van Nu gaat heten. De hele dag ben ik voor onze uitzendingen op zoek naar wetenschappers met een interessant verhaal. Daarnaast ben ik lid geworden bij een theatersportvereniging in Utrecht, want toneel blijft een grote hobby van mij.”

Heeft De Achtertuin van Groningen jou beïnvloed bij jouw loopbaan?

“Jazeker! Misschien had ik anders mijn huidige baan niet gehad. Na mijn afstuderen heb ik mij suf gesolliciteerd, maar uiteindelijk werd ik door de eindredacteur van de NTR benaderd voor een kennismaking. Ik begreep er niks van, dat was de omgekeerde wereld. De eindredacteur zag mij op LinkedIn. Ik viel daarbij in positieve zin op, omdat ik niet alleen kennis had over wetenschapscommunicatie, maar ook kon presenteren. Bij onze kennismaking vertelde hij wat hij vond van De Achtertuin van Groningen, waarvan hij de eerste aflevering had bekeken. Daarna mocht ik in de radioshow een kort item presenteren en enkele maanden daarna kreeg ik mijn baan als redacteur.”

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?

“Voorlopig ben ik nog bezig met mijn werk, waarbij nog genoeg te leren valt. Hele duidelijke plannen heb ik nog niet. Naast het redactiewerk zou ik graag meer willen presenteren. Ik houd gewoon mijn ogen en oren open voor mogelijkheden die op mijn pad komen. Verder ben ik begonnen met hardlopen en dat doe ik in een park vlak bij mijn huis. Misschien is dat nog een erfenis van De Achtertuin van Groningen?”

Olon
Winnaars De Lokale Omroep Awards 2013

OOG RTV in de prijzen bij Lokale Omroep Awards
OOG Radio en TV heeft twee prijzen in de wacht gesleept bij de Lokale Omroep Awards vrijdagavond in Hilversum. Het kunst-en cultuurradioprogramma Glasnost werd verkozen tot het beste lokale radioprogramma van Nederland. Marloes ten Kate werd de winnaar in de categorie presentatietalent. Zij presenteerde het natuurprogramma De Achtertuin van Groningen. OOG was ook genomineerd als beste omroep van Nederland, maar die prijs ging naar Omroep Venlo.

Onderwerp